Každý si jistě v obchodě již několikrát všiml sáčků s různou ovesnou kaší. Může se jednat o ovesnou kaši bez přídavku ovocné složky nebo různých aromat nebo o kaše s příchutí (vanilka, čokoláda, skořice a mnohé další).
Je potřeba si dávat na něco pozor?
Určitě ano. Pokud se rozhodnete si takovou kaši koupit, tak se dívejte na složení. Ne všechny tyto kaše jsou tak zdravé, jak se tváří. Mohou mít i různé přídavné látky, které nejsou zrovna nejzdravější. Rozhodně sledujte, jestli je ve složení palmový olej nebo tuk, protože ten je zdraví nejvíce neprospěšný a bohužel je ve všech možných potravinách, hlavně pak ve sladkém. Dále sledujte, jestli tam není přidaný glukózo-fruktózový sirup, to už je lepší, aby tam byl přímo cukr. Ještě sledujte, jestli tam nejsou zbytečné konzervační látky. Je mnoho ovesných kaší, které nic takového neobsahují a mají výbornou chuť.
Co příprava?
Příprava je velice jednoduchá. Můžete si vybrat smíchání s mlékem nebo s vodou, dle vaši libosti. Osobně preferuji spíše mléko, ale rozhodně i s vodou je výborná. Tedy ohřejete malé množství vody nebo mléka (většinou 130-150 ml). Směs nasypete do hrnečku, zalijete horkou vodou, pořádně zamícháte a necháte zhruba 3-5 minut odstát. Potom si již můžete pochutnat.
Je důležitá cena?
Většina ovesných kaší je v podobné cenové kategorii, vyjma privátních značek řetězců. Ovšem zde bych si právě dával pozor na složení. Nicméně nelze říci, že cena je v tomto případě úplně rozhodující parametr. Jsou kaše, které jsou levné a kvalitní a chuťově dobré a naopak ty, které nejsou dobré ani složením. To stejné platí i u značkových výrobků. Zde opravdu doporučuji sledovat složení výrobku a nerozhodovat se podle ceny.
Zkrátka pokud si chcete dopřát něco pro své zdraví, tak ovesná kaše je dobrou volbou. Obsahuje totiž látky, které naše tělo potřebuje a můžeme je tak v určitém množství dodat. Můžete si ji dát ráno nebo třeba jako přesnídávku, to je již čistě na vás. Přeji dobrou chuť.